Lisää Fyrasta

FI AVA & FI H-AVA & EE AVA & C.I.B & POHJ & BALT MVA & FI & SE & EE & DK & LT & LV & DE MVA
Baltjv-09 & BaltV-10 & LTV-11 & EEV-11 & LVV-12 & TLN V-12 & V-12 & LVV-13 & TK1 & TK2 & RTK1 & RTK2
Fannimer Angelica

fyeh

Fyran saapuminen lauman neljänneksi koiraksi oli pitkäaikainen prosessi, eikä aluksi ollut ihan itsestäänselvyys. Olin pitkään potenut pentukuumetta ja haaveilin saavani Duosta narttupennun. Valitettavasti astutus yritykset eivät onnistuneet ja oli aika aloittaa muiden mahdollisten pentueiden tutkiminen. Yritin etsiä mahdollisimman kaukaista sukua Bellaan & Duoon verrattuna. Hetken aikaa koira.nettiä sekä länderilehtiä ja vuosikirjoja tutkiessa ihastuin Demians F-pentueeseen. Fanni oli juuri sellainen narttu, josta haluaisin pennun, ennen kaikkea hänen avoin ja reipas luonne oli se, mikä kaikista eniten painoi vaakakupissa.

1454702_10152033488993166_1087671790_n

Otin ensimmäisen kerran Merviin yhteyttä syksyllä 2007 ja aloin kyselemään pentusuunnitelmia sekä urosvaihtoehtoja. Löysimme Mervin kanssa nopeasti yhteisen sävelen ja kun urokseksi valikoitui nuori ruotsintuonti Rönni, alkoi pentusuunnitelmat vahvistumaan. Tämä olisi se yhdistelmä mistä pentu tulisi, olisi se sitten uros tai narttu. Sukupuolella ei loppujen lopuksi olisi mitään merkitystä.

Viiru saapuu…
Kun Fannin ultrassa näkyi 5 pentua tuli heti Merviltä viesti, että siellä olisi yksi pentu myös minulle. Toukokuun lopussa 2008 Fanni pyöräytti urheasti 10 pentua ja sukupuoli jakauma meni tasan 5+5. Synnytyksen jälkeen Merviltä tuli heti viesti, että nyt on valinnanvaraa… Fyraa (työnimi Viiru/Raita) kävin katsomassa 3-, 4- ja 5,5 viikkoisena. Ensimmäinen kerta tapahtui Varkauden SM-kisojen yhteydessä. Ihastuin heti pentueen tummaan ja leveä piirtoiseen narttuun. Samana iltana vielä ilmoitin Merville, että tuo se pentu tulisi olemaan. Kaiken kruunasi viimeinen kerta kun kävin pentuja katsomassa 5,5-viikkoisena. Muiden nukkuessa Fyra heräsi ja alkoi leikkimään minun tuomalla lelulla. Fyra taisteli hienosti ja otti upeasti kontaktia sekä nousi lelun monta kertaa. Olin aivan myyty tähän pikkuiseen…

Fyra haettiin heti 7 viikkoisena Mervin ja Fannin hellästä huomasta. Fyra osoittautui heti olevansa oikein reipas länderin alku ja kotiutui helposti uuteen kotiin. Fyra oli hyvin reipas ja utelias pentu. Se ei pelännyt mitään ja oli tavattoman utelias ja itsevarma. En ole ikinä omistanut mitään tämän luonteista länderiä ja kaiken lisäksi Fyra oli tavattoman helppo pentu. Fyra osasi heti 7-viikkoisena pyytää ulos pissalle ja kakalle.

Täytyy sanoa, että Fyra on ehdottomasti ollut minun ländereistäni kaikista viisain ja oppivaisin. Fyra on lauman hassuttelija. Fyran tunnistaa iloisesta pilkkeestä silmäkulmassa ja sitä Fyralla riittää. Sillä on todella hyvä huumori, eikä se ota asioita vakavasti. Sen vuoksi Fyra tottelee myös nimeä Manki. Nimensä veroinen apina! Fyra on myös hyvin itsevarma itsestään. Välillä on suorastaan hupaisaa, kun Fyra saapuu hallille asenteella: näkeekö kaikki, kuningatar saapuu! 😀

Fyran nimen keksiminen oli yllättävän helppoa. Koska aikaisemmat tytöt ovat Beellä ja Deellä alkavia tulisi seuraavan länderin alkaa F-kirjaimella ja olla mieluusti numero. Loppujen lopuksi nimi vaihtoehdot tippuivat kahteen: Femma ja Fyra. Femma oli liian enteellinen nimi agilityn kannalta, joten nimi päätyi ruotsalaiseksi neloseksi eli Fyraksi. Olihan pentu myös lauman neljäs koira :) Vielä ei ole toista samannimistä tullut vastaan…

 

Harrastukset

Näyttelyt
Ulkonäöllisesti Fyra on keskiarvoa hieman pienempi narttu (n. 39cm & 11kg), jolla on vahva luusto. Fyra on jäntevä ja vahva narttu. Sen liikkuminen on todella helppoa ja kevyttä.

Fyra aloitti näyttelyuransa pikku pentuluokassa marraskuussa 2008 5kk ikäisenä. Pentunäyttelyissä kävimme kolme kertaa, joista jokaisella kerralla Fyra oli ROP-pentu. Vuoden 2009 aikana kävimme 11 näyttelyssä joista neljä tapahtui ulkomailla.

Fyra valioitui kesäkuussa 2010 heti ensimmäisessä mahdollisessa näyttelyssä. Tämä tapahtui Jämsässä 05.06.2010 Tuomarina Irina Poletaeva ja hän antoi Fyralle 10:nen Sertin joka oli se viimeinen, samalla Fyra oli myös ROP.

Tämän jälkeen Fyra on niittänyt mainetta ja kunniaa ympäri maailmaa. Fyra on Kainsainvälinen Muotovalio, sekä kuuden maan muotovalio ja Baltian & Pohjoismaiden valio. Lisäksi Fyralla on useita Voittaja-titteleitä. Haaveena oli joku päivä saada Fyrasta rotunsa kotimaan, eli Saksan Muotovalio. Haave toteutui joulukuussa 2014 kun Fyra oli kaksi kertaa ROP Kasselin koiranäyttelyssä. Fyra oli ensimmäinen Suomessa asuva Saksan Muotovalio. Toinen Saksan Muotovalio leivottiin Cincosta seuraavana päivänä.

Yhteensä Fyralla on 28 cacibbia joista 9 on Suomesta, 5 Latviasta ja 3 Tanskasta, 2 Liettuasta, 4 Eestistä, 2 Ruotsista ja 3 Saksasta.

Agility & Toko
Näitä kahta lajia Fyra on treenannut pienestä pennusta asti. Täytyy sanoa, että Fyrasta on kehittynyt varsinainen harrastuskoira moneen lajiin, vaikka ajanpuutteen vuoksi agility on meidän “pääharrastus”.

Fyra aloitti agilityssä kilpailemisen elokuussa 2010 oman seuran järjestämissä kilpailuissa Forssassa. Ensimmäistä starttia ohjaaja jännitti suuresti. Tuloksena hylätty suoritus kun 3. viimeisellä esteellä Fyra meni väärään päähän putkea, muuten radan ollessa puhdas. Toinen startti samana päivänä toi jo ensimmäisen 0-voiton (tuomarina: Anne Huittinen).

Seuraavissa kilpailuissa elokuun lopulla Janakkalassa Fyra nousi 2-luokkaan ottamalla sekä agility- & hyppyradalta 0-voitot (tuomarina: Allan Mattsson). Fyra kilpaili 1-luokassa yhteensä 4 starttia.

Syyskuun lopussa Fyran juoksun jälkeen korkkasimme 2-luokan Tampereella. Siellä Fyra sai molemmilta radoilta (hyppy- ja agilityrata) 0-tulokset sijoilla 1. & 2. Kolmas nolla tuli seuraavana viikonloppuna Mikkelissä Johanna Wuthrichin radalta. Fyran sijoitus oli kolmas ja Raisu-sisko nousi samassa kilpailussa myös 3-luokkaan ottamalla radalta 0-voiton. 2-luokassa Fyra viihtyi kolmen startin verran.

Fyran valiokellot lähtivät käyntiin Valkeakoskella 22.05.2011. Fyra sai saman päivän aikana sekä hyppysertin sekä agilitysertin olemalla molemmissa kilpailuissa sijalla 2. Tuomarina toimi Salme Mujunen.
Seuraava Agilityserti tuli Helsingissä 28.08.2011, tuomarina Anne Huittinen ja Hyppyserti Tampereella 17.09.2011 tuomarina Kari Jalonen. Agilityvalio Fyrasta tuli Raumalla 29.07.2012, kun Fyra voitti ylivoimaisesti agilityradan. Ensimmäisen CaciAGin (Agility Cacib) Fyra sai Ylöjärvellä 01.09.2012.
Haaveena olisi joskus saada Fyrasta Kansainvälinen Agilityvalio, aika näyttää tämänkin kanssa… Fyra voitti myös Etelä-Hämeen Piirinmestaruuden Riihimäellä 23.09.2012 puhtailla nollaradoilla. Suomen Hyppyvalio Fyrasta leivotiin juhannuksena 2013. Isot kilpailut Tuorlassa, luokassa yli 50 koiraa, 0-voitto radalta, jossa tuomarina englantilainen Bob Griffin. Muutama viikko myöhemmin Fyrasta tuli Eestin Agilityvalio Pärnussa. Huippuvire vuoden 2013 osalta jatkui Seinäjoella MM-karsinnoissa joissa Fyra oli upeasti 5 radan yhteistuloksissa.

fyra

Fyra on osoittautunut tasaisen varmaksi työskentelijäksi. Se on minun panssarivaunu, joka lukee ajatukseni. Yhdessä me pystymme mihin vain. Meidän yksi huippuhetkistämme oli vuoden 2013 MM-karsinnat joissa Fyra sijoittui sijalle 7./92. On ehdottoman selvää, että panssarivaunu on paras!

Ensimmäisissä tokokilpailuissa olimme pienen painostuksen jälkeen 18.05.2011 oman seuran iltakisoissa. Me opettelimme alle kuukaudessa alokasluokan paikallaolon. Fyra oli aluksi hyvin häiriöherkkä, mutta viikko ennen koetta hän pystyi ensimmäisen kerran olemaan paikallaan yli 2 minuuttia ja etäisyyttä ohjaajaan oli kokeen vaatima 20m. Ensimmäisissä kisoista jäi hyvä kokemus, sillä saimme hyvät pisteet ainoastaan liikkeestä seisominen nollille muuten arvosanojen ollessa 9-10. Fyra sai ensimmäisessä kokeessaan heti 1-tuloksen 166 pisteellä ja oikeuden avoimeen luokkaan.

Vuonna 2012 kävimme kahdessa alokasluokan tokokilpailuissa toukokuussa ja syyskuussa. Toukokuun kisat menivät hieman penkin alle. Koira kyllä osasi asiansa, mutta Fyralla oli ilmeisesti piilojuoksu juuri kisojen aikaan. Hormonit hyrräsivät hieman liikaa 😉
Toinen 1-tulos tuli syyskuussa omissa kotikisoissa, pieniä kauneusvirheitä jokaisessa liikkeessä mutta 1-tulos ja vielä sijoitus 3./8. luokassa. Erittäin hyvä suoritus sen osalta.
Keväällä 2013 menimme lopulta viimeiseen alokasluokkaan omiin kotikisoihin. Ohjaaja oli hyvin jännittynyt ja koomassa, mutta saimme 1-tuloksen 176 pisteellä. Näin ollen saimme ensimmäisen koularin TK1.
Syyskuussa 2013 päätimme kokeilla missä vaiheessa avoimenluokan liikkeet ovat. Yllärinä 171 pistettä eli avoimestaluokasta 1-tulos ja kilpailuoikeus voittajaluokkaan. Fyra myös voitti avoimen luokan sekä samalla palkittiin myös Seuranmestariksi. Toukokuussa kävimme toisen avoimen luokan tokokokeen ja saimme 175 pistettä ja luokkavoiton. Kesäkuussa 2014 Fyra sai nimensä eteen koulutustunnuksen TK2 saamalla 163,5 pistettä kolmansista avoimen luokan tokokokeista. Toistaiseksi tokokilpailut on jätetty tauolle. Katsotaan sitten, kun on aika jäädä eläkkeelle agilitystä.

Toukokuussa 2012 Fyra kokeili Rally-toko kilpailuja Loimaalla. Yksi liike meni nollille kun ohjaaja hieman käskytti väärin ja Fyra kiersi koko merkin vaikka piti kiertää vain ohjaaja. Tulokseksi kuitenkin hyväksytty tulospisteillä 83/100p. Toinen 1-tulos Loimaalla tammikuussa 2013, josta pisteitätuli 93/100. RTK1-tittelin Fyra saavutti toukokuussa 2013 Raisiossa pisteillä 99/100p.

Rallytoko tuli Suomessa viralliseksi lajiksi toukokuussa 2014. Fyran kanssa osallistuttiin heti toukokuussa kahteen alokasluokan kilpailuun Nummella. Ensimmäisestä startista saimme 97p. 3 pistettä lähti kun hihna jäi jalkojen väliin solmuun. Toisesta startista pisteitä kertyi täydet 100p ja sillä sijoitus 3./57. Viimeinen alokasluokan kilpailu oli kotikentällä Forssassa syyskuussa josta 97p ja sij. 3./25. Muutama piste lähti jälleen hihnan jalkoihin takertumisesta. Samalla myös alokasluokan Seuranmestaruus!

Ensimmäinen AVO-luokan kilpailu käytiin lokakuussa 2014 Loimaalla. Sieltä saimme 97/100p ja sijoitus 1./16. Kaksi koetta vielä tarvitaan, jotta saamme koulutustunnuksen sieltä :)