Lisää Duosta

FI AVA & C.I.B & POHJ MVA & FI & SE & EE & DK MVA
Jazzmo Duo

Duo_132

Duo saapui pitkän harkinnan jälkeen ja juuri siitä yhdistelmästä, mistä olin haaveillut. Olin ihastunut Adan aikaisempaan pentueeseen, varsinkin Jettiin. Kun Ada astutettiin Pösöllä, en epäröinyt hetkeäkään, halusin juuri tuosta yhdistelmästä itselleni pennun.

Duo_Forssa_EHPM2006_2

Pikkarainen saapuu…
Otin yhteyttä Tarjaan, kun pennut olivat muutaman päivän ikäisiä. Kaikilla pennuilla tuntui olevan jo koti ja yksi nartuista (Duo) oli syntynyt keisarinleikkauksella vuorokautta myöhemmin kuin muut pennut, jotka olivat syntyneet normaalisti. Tarja kertoi, että tämä pikkuinen ei välttämättä selviäisi hengissä. Jo tällöin “pikkarainen” näytti sitkeytensä. Duo oli reilusti pienempi kuin muut, mutta tyttö selvisi.


Tosin kiitos kuuluu myös Tarjalle ja Timolle jotka ruokkivat Duoa lisäksi äidinmaidon vastikkeella. Laitoin silloin tällöin aina Tarjalle viestiä ja kyselin pentujen kuulumisia. Kun pennut olivat 7 viikkoa vanhoja, tuli Tarjalta maili, että olisinko vielä kiinnostunut reippaasta tyttöpennusta, jolta löytyy luonnettakin ja olinhan minä! Samalla viikolla menimme katsomaan ensimmäistä kertaa “pikkaraista” ja Duo sulatti heti sydämet. Duo oli todella reipas ja energisen oloinen pikkupentu. Seuraavalla viikolla haimme “pikkaraisen” kotiin. Duon nimeksi olimme kaavailleet Lystiä. Tarja ja Timo olivat pentua kutsuneet Duoksi, päätimme pitää tämän nimen Duolla. Lyhyt ja ytimekäs sekä helppo sanoa :)

Duo oppi jo Tarjalla ja Timolla, miten saa huomioita. Monet kerrat pentu istui keskellä keittiön lattiaa ja ulisi. Kun menin katsomaan, mikä pennulla oli hätänä,  pentu oli maailmaan onnellisin ja lopetti ulinan. Tämä tapa kuitenkin väistyi muutaman kuukauden kuluttua, kun emme enää huomioineet huutoa.
Duo keksi pentuna mitä ovelimpia paikkoja, välillä tyttö istui kirjahyllyn alimmilla hyllyillä katselamassa maailman menoa. Portin läpi neiti oppi kulkemaan jo 8 viikon vanhana… Mistä pää mahtui välistä, meni loppu kroppa kevyesti perässä :) Lucas ja Bella suhtautuivat pentuun heti hyvin. Varsinkin Lucaksen ja Duon välinen leikkiminen veti matot monesti rullalle.

Bellan arkuuden vuoksi Duo sosiaalistettiin joko yksin, tai Lucaksen kanssa. En halunnut Duon leimaantuvan Bellaan. Tämä teettikin työtä ensimmäisen vuoden ajan, mutta on palkinnut todella ruhtinaallisesti jälkeenpäin.

Nykyään…
Duosta kehittyi nuori kaunis tyttönen, josta olen todella ylpeä. Duo on luonteeltaan ja ominaisuuksiltaan juuri sellainen, mitä länderiltä haluan. Duo on reipas ja energinen narttu, jolta löytyy myös luonnetta, mutta omaa silti tietynlaisen herkkyyden. Duolta löytyy voimakas miellyttämisen halu. Duon mielestä kaikki on kivaa, mitä saa vain tehdä yhdessä mamman kanssa, on kyseessä sitten kynsien leikkuu, tassujen peseminen, lenkille lähteminen. Duo on aina valmiina kaikkeen! Duo on todellakin ollut erittäin helppo koira, jonka kanssa tulee hyvin toimeen. Ehkä Bellan vaikeat nuoruusvuodet ovat opettaneet niin paljon, että Duon kanssa ollaan kaikilta ongelmilta säästytty. Meillä ei ole ikinä ollut mitään laumanjohtajuus ongelmia tms. Duo rakastaa yli kaiken vapaana olemista ja juoksemista metsässä. Metsässä Duo saattaa juosta yksinään mättäältä mättäälle puoli tuntiakin yhteen menoon… Duo osaa kuitenkin rentoutua hyvin ja kotona neiti on todella huomaamaton koira. Kesäaikaan kilpailukentillä Duo nauttii oleskelustani sylissäni, jossa neiti vääntyy mitä oudoimpiin asentoihin ja katselee samalla tarkkaavaisena kilpailukentän vilinää.

Laumassa Duo on Bellan alapuolella, eikä Duo ole ikinä kyseenalaistanut Bellan johtajuutta. Bellan ei tarvitse kuin haukahtaa, tai katsoa Duoa, niin Duo alkaa nuolemaan Bellan suupieliä alistumisen merkiksi. Fyra on Duolle hyvin tärkeä, vaikka aluksi se oli sitä mieltä, että kamala pentu eikä tullut sitä lähelle. Muutamassa viikossa Duo ymmärsi, että itse asiassa tuo on oikein mukava kaveri. Osasyynä Duon pennun vieroksumiseen saattoi myös olla se, että muutaman kuukauden päästä Duolla todettiin pahanlaatuinen syöpä, joka leikattiin pois. Muille vieraille koirille Duo ei rähjää, mutta jos joku aloittaa, niin neiti on kyllä valmis puolustamaan itseään.

Meidän suurin takaisku tuli syyskuussa 2008. Duolla oli pitkä juoksu, joka kesti yli 4 viikkoa. Kysyin konsultaatiota usealta eri eläinlääkäriltä, mutta vuoto oli kirkasta verta, joten sitä ei pidetty hälyyttävänä. Vuoto loppui ja alkoi uudelleen kahden viikon kuluttua. Sain varattua ajan samalle päivälle (perjantai) Kilpisen Jukalle. Duo ultrattiin ja kuvattiin. Vatsan alueelta löytyi suuri 10x10cm kokoinen kasvain. Vielä silloin emme tienneet tarkempaa sijaintia. Viikonlopun yli mietittiin ja jätettiin hyvästejä. Viikonloppu oli hirveä, meillä oli lupa soittaa Jukalle, mikäli Duon vointi huononee dramaattisesti. Sunnuntai-iltana Duo sai eräänlaisia kipukohtauksia. Se järsi tassujaan ja oli hyvin levoton. Aloin jo laskemaan tunteja leikkaukseen. Maanantaina Duo leikattiin. Suuri kasvain löytyi munasarjasta ja se oli kuin suuri peruna. Hyvin selvärajainen, ja koska keuhkoissa ei näkynyt etäpesäkkeitä, jatkettiin leikkausta. Suuri verenvuoto ja ylipitkä kiima johtuivat kasvaimen hiusverisuonien katkeilusta. Onneksi veri vuosi emättimen kautta ulos, eikä sisälle… Suurimmat suonet olivat pikkurillin paksuisia. Näyte lähetettiin patologille ja saman viikon perjantaina Saaren Sepolta tuli lausunto, jossa todettiin kasvaimen olevan pahanlaatuinen ja aggressiivinen. Kasvain voi lähettää etäpesäkkeitä kaikilla tavoilla muualle elimistöön. Maailma romahti, terve koira oli yhtäkkiä sairas. Tästä opimme, että jokainen päivä on elättävä kerrallaan. Ikinä ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.

 

Harrastukset

Näyttelyt
Ulkonäöllisesti Duo on keskikokoinen (n. 40cm & 12kg), jäntevä ja lihaksikas narttu.

Duosta tuli heti 2-vuotiaana Suomen muotovalio, ensimmäisessä näyttelyssä jossa se oli suinkaan mahdollista iän puolesta (Turku KV 30.01.05), samassa näyttelyssä Duo oli myös rotunsa paras (ROP). Eestin muotovalio Duosta tuli heti muutaman viikon kuluttua Suomen muotovalio tittelin jälkeen (Tallinna KV 13.02.05), kun teimme pienen matkan naapurimaahan. Kansainvälinen ja Ruotsin Muotovalio Duosta tuli syksyllä 2006 (Norrköping KV 21.08.06). Duon näyttely tavoitteet saavutettiin neidin ollessa 3 1/2-vuotias. Olemme jättäneet näyttelykehät vähemmälle. Duo on ollut yhteensä 13 kertaa ROP ja 8 kertaa VSP.

Pienen paluun Duo teki kehiin vuonna 2011, jolloin se osallistui Suomessa kahteen näyttelyyn olemalla molemmissa ROP-veteraani ja toisessa näyttelyssä vielä ROP, voittamalla PN-kilpailussa ”pikkusiskonsa” Fyran. Samana kesänä Duo pääsi vielä pienelle retkelle mukaan Tanskaan ja Saksaan. Tanskassa Duosta tehtiin Tanskan Muotovalio ja Pohjoismaiden Muotovalio (Vejen 31.07.2011). Lisäksi Duo esiintyi rodun kotimaassa Saksassa (Bremen 30.07.2011) olemalla ROP-veteraani sertin kera.

Duo oli vuonna 2004 vuoden näyttely länderi kilpailussa sijalla 4. (toiseksi paras narttu) ja vuonna 2005 & 2006 Duo oli näyttely länderi kilpailussa vuoden paras narttu ja vuoden VSP (vastakkaisen sukupuolen paras).

Agility
Duo rakastaa agilityä. Neiti oppi eri esteet hyvin nopeasti. Duo on nopea koira, jota on mukava ohjata. Ohjaaja saa todellakin tehdä töitä, että pysyisi perässä. Ainoana ongelmana voin todeta Duon putkihulluuden, joka näkyi varsinkin 2-luokassa… Talvella 2005 opetin Duolle kontaktit uudelleen, minkä vuoksi emme vuonna 2005 paljoa kisanneet.

Ensimmäiset epäviralliset kisamme oli Turussa Att:n hallilla Duon ollessa 10kk. Ensimmäiset viralliset kisat olivat heti 18kk ja 1 päivän ikäisenä Ylöjärvellä. Tulokseksi tuli hyl molemmilta radoilta, neiti juoksi molemmilla kerroilla putkeen. Ensimmäinen nolla ja luokkavoitto tuli heti 18kk ja 3 päivän iässä Hollolassa.
1-luokka meni hujauksessa (7 starttia). 2-luokassa viihdyimmekin sitten hieman kauemmin :) Meidän ns. yhteispeli oli hieman hukassa (minun ohjaukseni). 3-luokkaan siirryimme toukokuussa 2005. Syksyllä 2005 Duo sijoittui piirinmestaruuskilpailuissa viidenneksi ja 2006 paransimme sijoitusta parilla pykälällä olemalla kolmansia. Ensimmäinen nollavoitto 3-luokasta tuli huhtikuussa 2006.

Pitkien sairaslomien vuoksi Duon agility harrastaminen on ollut todella vaikeata. Duo on ollut kahdesti pitkään pois kilpailukentiltä: ensin vuonna 2007 vietettiin puolen vuoden kilpailutauko selän jumittumien vuoksi. Vuoden 2008 syksyllä tuli suurin takaisku. Duolta löydettiin suuri kasvain munasarjasta, joka osoittautui pahanlaatuiseksi syöväksi. Kuvittelin jo, että joudun luopumaan Duosta, agilitystä ei uskallettu edes haaveilla. Pitkän kuntoutuksen jälkeen Duo pääsi helmikuussa 2009 uudelleen kisakentille. Tunne oli uskomaton, tämän jälkeen olemme kilpailleet ja treenanneet ajatuksella: jokainen kilpailu ja treeni voi olla se viimeinen. Helmikuussa 2010 Duosta tuli Suomen Agilityvalio (FI AVA).

Duo jäi agilitystä varhaiseläkkeelle syksyllä 2011 loukkaantumisen vuoksi. Duo loukkasi selkänsä lenkillä tapaturmaisesti. Duo juoksi vapaana muiden koirien kanssa leikkien. Se menetti tasapainonsa ja tippui 1,5 metriseen ojaan niska-pää edellä.
Ojaan tippuminen aiheutti selässä välilevyn pullistuksen ja hermovauriot.  Duo ei pystynyt käyttämään kunnolla takajalkojansa, jo pelkällä pisulla ja kakalla käyminen oli työlästä. Duoa kuntoutettiin puolisen vuotta, eikä toiveet olleet kovin korkealla. Pikku hiljaa akupunktio & laser hoidoilla Duo pystyy jälleen elämään normaalia koiran elämää. Duo ehti ennen loukkaantumistaan vielä voittamaan Etelä-Hämeen Piirinmestaruuden agilitystä (EHPM-1 vuonna 2011).

/>