Lisää Cincosta

POHJ & BALT MVA & FI & SE & NO & EE & LV & LT & DK & DE MVA & EE JMVA & LV JMVA & TLNV-15 & PMV-14 & BALTV-14 & LVV-14 & TLNV-14 & EEV-13 & EEJV-13 & TLNV-13 & TLNJV-13 & LVJV-13 & BDSG13 & SEV-12 & SEJV-12 & RTK1 Krumme Furche Festina Lente

agirotu1

Cinco saapui lauman viidenneksi koiraksi. Olin monesti sanonut että koiramääräni on täynnä eikä uutta pentua tule. Duon loukkaannuttua pahasti marraskuussa 2011, alkoi hieman länderi pentueet kiinnostamaan.

Facebookista luin loppiaisena, että Caro on astutettu Totilla. Tässä olisi juuri se yhdistelmä, mitä minä haluaisin. Uroksena Totti, jonka emänä on Jetti (samasta emästä kuin Duo) ja isänä Aku (joka piti olla Duon sulhanen). Emänä oli vielä Caro joka oli tunnettu hyvistä hermoistaan ja luonteestaan, niin oli sanomattakin selvää että nyt oli saatava pentu taloon!

 
Hertta saapuu…

Ennen laskettua aikaa Caro röntgen kuvattiin ja siellä nähtiin monta pentua ainakin 12 kpl, mahdollisesti jopa 13! Perjantaina 09.03.2012 Caro keisarileikattiin ja päivänvalon näki yhteensä 13 pentua joista 7 urosta ja 6 narttua. Kyllä siinä puhelinlinjat kävivät kuumina suuntaan jos toiseen.

Cincoa (työnimi Hertta) kävin katsomassa Mikkelissä 3- ja 4-viikkoisena. Onneksi niin moni tuttu kävi pentuja katsomassa, joten raporttia sai pennuista todella useasti. Heti ensi kuvissa ihastuin valkovoittoiseen leveäpiirtoiseen Cincoon. Sen pallokuvio kyljessä toi aivan mieleen Duon. Lopulta vaihtoehtoja oli kaksi kappaletta, joita tuli tarkkaan seurattua. Pääsiäisenä vahvistus Hertta-pennun tulemisesta meille vahvistui.

 
Pennulle annettiin viralliseksi nimeksi Festina Lente, joka on latinaa ja tarkoittaa kiiruhda hitaasti. Kutsumanimeksi päädyin lopulta Cincoon, joka tarkoittaa espanjalaista numeroa viisi (viides koira perheessä).

Cinco haettiin 7 viikon ja 3 päivän ikäisenä Tiinan luota. Pentu oli varttunut ensimmäiset 6,5 viikkoa Jukan & Mallan luona ja saanut hyvät eväät elämäänsä. Cincon seurana pentulaatikosta lähti Forssaan toinenkin pentu, sillä Eva-sisko muutti hyvän ystäväni Loten luokse.

Cinco vaikutti heti alusta alkaen erittäin iloiselta ja rennolta tapaukselta. Se ei pelännyt mitään. Häntä kaarella se tepasteli itsevarmasti joka paikkaan. Cinco on edelleen hyvin hauska ja vekkuli länderi. Se on ottanut hyvin paikkansa laumassa ja olen siihen hyvin tyytyväinen. Cincosta löytyy myös huomattavasti enemmän taistelutahtoa mitä aiemmista koiristani. Se mielummin valkkaa palkkaksi lelun, kuin namin. Tosin vanhemmiten namitkin on joten kuten alkaneet maistumaan. Hulvattomat rallit ja sinkoilu (nimensä mukaisesti) sinne ja tuonne kuuluu edelleenkin hänen päivittäiseen elämäänsä.

Harrastukset

Näyttelyt

Ulkonäöllisesti Cinco on erinomaisen kokoinen ja  olemukseltaan hyvin jäntevä narttu (n. 41 cm & 11 kg). Cincolla on hyvä ja vahva luusto ja sen liikkeet ovat hyvin kauniit ja helpot.

Cinco aloitti näyttelyuransa pikku pentuluokassa ländereiden erikoisnäyttelyssä Heinolassa 2012. Pentuluokka oli suuri yhteensä 7 pikku narttupentua joista Cinco valittiin parhaaksi nartuksi ja lopulta VSP-pennuksi Kiri-veljen ollessa ROP-pentu. Pentunäyttelyissä kävimme yhteensä 6 kertaa, joista Cinco oli 4 kertaa ROP-pentu ja 2 kertaa VSP-pentu. Vuoden 2012 ehdimme käymään kahdessa juniorluokan näyttelyssä, joista Cincolle tuli Helsingin messukeskuksesta Va-Sert ja viikkoa myöhemmin Ruotsissa Cinco räjäytti potin olemalla PN-1 ja VSP saaden Ruotsin sertin sekä JuniorVoittaja ja Voittaja tittelit. Ikää neidillä oli 9kk ja 1 viikko.

Vuoden 2013 aikana kävimme yhteensä 19 näyttelyssä joista 9 näyttelyä tapahtui ulkomailla. 18 näyttelystä laatuarvostelu erinomainen. Yhteensä 10 kertaa ROP ja 3 kertaa VSP ja 4x ROP-juniori. Meriittiä tuli pitkin maailmaa, yhteensä koko vuosi toi meille 8x  Suomen sertiä, 5x Cacib (2x Saksa, Suomi, Eesti ja Latvia), 3 x Saksan Serti, 3 x Eestin Junsert, 1x Latvian Junsert sekä 4x PN-2 sijaa.

Titteli rivi kasvoi monta kirjainta, mutta tärkein niistä oli ehdottomasti syksyn 2013 käynti Dortmundissa Saksassa jossa Cinco valittiin Rotunsa Parhaaksi molempina päivinä saaden Bundessiegerin 2013 tittelin sekä Herbtsiegerin. Oli aivan mahdottoman hienoa saada sellainen tunnus rodun kotimaasta ja vielä päänäyttelystä, missä oli monta muutakin länderiä. Unelma kohti Saksan Muotovaliota on kahden sertin päässä. Aika näyttää, koska se voitaisiin saavuttaa.

Suomen Muotovalioksi Cinco tuli heti ensimmäisessa mahdollisessa näyttelyssä Vaasan KV-näyttelyssä. Samalla Cinco oli myös Rotunsa Paras. Roikkuvilla Serteillä Cincosta tuli samalla: Suomen, Ruotsin, Latvian ja Eestin Muotovalio. Kansainvälinen Muotovalio eli C.I.B Cincosta tuli heti ensimmäisessä mahdollisessa näyttelyssä elokuussa 2014 Tervakosken KV-näyttelyssä. Pohjoismaiden Voittaja näyttelyssä Norjassa marraskuussa 2014 Cinco oli yllättäen ROP ja sain Pohjoismaiden Voittaja-tittelin. Samalla reissulla Cincosta tuli myös Norjan Muotovalio. Joulukuussa 2014 Cincosta tuli 2,5-vuotiaana oman rotunsa kotimaan muotovalio, eli Saksan Muotovalio viidennellä sertillä. Yksi hienoimmista muotovalion arvoista mitä voi vaan saada.

Vuoden 2014 aikana kävimme yhteensä 14 näyttelyssä joista 9 näyttelyä tapahtui ulkomailla. 19 näyttelystä laatuarvostelu erinomainen. Yhteensä 9 kertaa ROP ja 1 kerran VSP, 4 x PN-2 (Kaksi kertaa Fyra oli PN-1). Mainetta ja kunniaa saatiin ympäri maailmaa. Valionarvoja tuli 10 kpl (Pohjoismaiden, Baltian, Kansainvälinen, Suomi, Ruotsi, Norja, Viro, Latvia, Liettua, Saksa) ja Voittaja-titteleitä 4 kpl (POHV-14, BALtV-14, LVV-14, TLNW-14) ja 9 kpl Cacibbeja.

Agility

Cinco aloitti agilityn “treenaamisen” syksyllä 2012 Elina Jänesniemen pentukurssilla. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että Cincolla on paljon lahjoja tähän lajiin. Cinco liikkuu hyvin pitkälle ja maata tavoittavalla askeleella. Se myöskin kääntyy hyvin ja kestää myöskin toistoja. Moottoria tästä Cimo-Petteristä kyllä löytyy. Palkkana käy kaikki lelut ja niillä leikitäänkin sitten loputtomiin. Cinco on aina valmiina hommiin ja se on ollut hyvin oppivainen alusta asti.

Cinco käväisi ensimmäisissä agilitykilpailuissa pääsiäisenä 2014. Kokeilumielessä mentiin agilityrata ja hyppyrata. Ylllätykseksi tuli tuplanolla ja hyppyradalta otettiin ylivoimainen 0-voitto. Kauaa ei ehditty 1-luokassa olemaan sillä seuraavissa kisoissa Orimattilassa 14.05.2014 Cinco otti agilityradalta 0-voiton ja nousi näin ollen kolmella kilpailulla 2-luokkaan!.

2-luokassa kilpailimme 13 startin verran. Selvästi heti 2-luokan ensimmäisistä kisoista lähtien oli nähtävissä, että Cinco alkaa pikku hiljaa syttymään lajiin. Kierrokset alkoivat nousemaan ja samalla myös virheiden määrä. Ensimmäinen 2-luokan 0-voiton saimme juhannuksena Turusta tuomarina Leena Rantamäki-Lahtinen ja toinen 0-voitto saatiin elokuun lopussa Hattulan kisoista Martti Salosen agilityradalta. Viimeinen puuttuva nolla saatiin Forssassa Leena Rantamäki-Lahtisen hyppyradalta josta Cinco otti 0-voiton.

3-luokka korkattiin lokakuun alussa Turussa. Toisessa 3-luokan startissa joka oli hyppyrata Cinco otti ensimmäisen 0-voiton ja H-Sert!. Sijoitus oli 1./26. Tuomarina Harri Huittinen. Kolmannessa agilitykilpailussa Lohjalla lokakuun lopussa Cinco otti 0-voiton agilityradalta ja sai ensimmäisen A-Sert. Sijoitus oli 1./33. ja tuomarina Salme Mujunen. Molemmat valiokellot lähtivät käymään lokakuun aikana, mieletöntä!

Rallytoko

Rallytokoa Cinco on harjoitellut vain ja ainoastaan kotioloissa. Se ei ole pahemmin mitään tottelevaisuuskursseja käynyt. Kokeilun vuoksi kävimme muutamassa rallytokokilpailussa, kun lajista tuli virallinen Suomessa toukokuussa 2014. Toukokuussa olimme kaksi kilpailua alokasluokassa Nummella. Sieltä saimme 86p ja 90p. Kolmannet kilpailut olivat Forssassa omalla kentällä syyskuussa. Sieltä saimme 94p ja näin ollen koulutustunnuksen RTK1. Vuoden 2015 aikana olisi tarkoitus kokeilla kilpailemista avoimessa.